Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2012 13:57 - Удивителните способности на човешкия мозък!
Автор: pitagorid Категория: Забавление   
Прочетен: 11108 Коментари: 7 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Удивителните способности на човешкия мозък!

Човешкият мозък има удитивелни спосбонотси, които дори не подозриаме. Знеате ли например, какво става в моъзка когато четете нкаяккъв тескт. Когато чтеете вие вснъощст с очтие си връпмиезате нкявкаи бвкеуни знцаи ктао влзиунаа имнорафиця. Тзаи инцфомраия се предава на мъокза и той пвреъщра бувкеинте пордеции в смлиснеи дмуи с котнкрени лекскинлаи знеанчия, а от подебдарта на дутмие сперод гратикчемасите паврила се сиртнеизат ирзечиеня котио вие в крйана сетмка овснаъзате ктао накявка зеашвръна мсъил. Ткаа би твябарло да бдъе соперд лакгитоа. Но длаи е така нисаинта.
Продъжете да чеетте натъатк.
Не мгоа да пвоарвям. че нисатниа рибарзам всичко квактоо чтеа, маакр че ако се задеглам по-вмниантело, вчсико насапино е нкяавка нбевъоиразма изсмицила, без вкскаъяв смъисл.. Твоа е феманоенлана сопбссонот на чеошвикя моъзк. Не мотжее дрои да пяовравте, че тзаи нвъомрбеазиа сцмсеиа от бвуки вщсъоснт ваяишт мъозк въемпрзиа ктао нналпъо зшаъревна миъсл.
Сепрод изедловсатеклси еикп в Кдемрбиж. нмяа зачнеине как са пордендеи бкуивте в даутма, ванжо е смао пртъава и поднслеата да са на метатса си. Оснтааолто мжое да е наълпно рбъазрнкао и въркпеи твоа мжеоте да го четтее без прлоебм. Прачинита е, че човшекяит мъозк не чтее вскяа бкува поелнотдо, а дуамта ктао цляо. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с няееротвна лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичо котео сте учили в уилчище е блио нпразано. Доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае плнарвио смао нчанаалта и канрайта бквуа на вксяа дмуа кяото пиеште. Дгиутре бкуви можете да рматеазстве в првоизоелн ред, дрои да стлагае порешнги бувки, котио ги нмяа в дтмауа или при по-дътгиле дмуи дрои да ппроусикте някои букви. Вкпръеи вчсико вие нраакя ще усепете да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.

Но има и още нщео. Отоко въемзпира вуизаатлна ифнорцамия, но в кйрана скетма мъкозът ревшаа кавко тчоно вжиатде. Или по-плавирно е да се кжае, как да итенрпиртитрае вяинодто с оитче. Вчсики сме се срещали с ткаа нтечеарние опискчети июлизи. Вдижате нщео котнренко, но мкоъзът го ткъвлуа по съсевм раичезлн наичн от реноатло виъпрзтияе на октоо. Нрапмеир на смиканта по-длоу.

image
Кавко витдажте на тзаи смника?
Мжое би Анйайщн или пък Мирлеин Мноро!?

Нанситиа! Ако гдтеале смкнитаа от блзио ще втииде Алрбет Ащйнайн, но ако се олдаиттече на олкоо еидн два мерта от снатимка, ще виитде нщео кенорно рзаичнло - Мелриен Мроно!!??
Дтео квазат някои хора. "Недре Ямобл, нреде Самбтол"

Наистина ли разбрахте какво пише по горе!
Ако не сте разбрали, това значи, че или сте чужденец или неграмотен човек.

До нови срещи. 


Тагове:   снимка,   феномен,   илюзия,   око,   дума,   мозък,   буква,


Гласувай:
14



1. hristo27 - Ха, просто си разместил местата на ...
02.11.2012 14:12
Ха, просто си разместил местата на буквите в съответната дума. А на въпроса ти накрая:
Какво виждате на тази снимка? Може би Айнщайн или Мерилин Монро?
... Нерде Ямбол, нерде Стамбол!

Спомням си като малък играехме една игра на думи като всяка сричка започваше с "пи" - Пикакво пиправиш пити?... или
Пикак писе пиказваш пити?...
цитирай
2. platttonnn - Така е,
02.11.2012 16:34
само който срича няма да го прочете. Има някакъв автоматизъм,създаден от мозъка,ако човек реши да чете буквите ще се обърка. Идва ми да кажа,че мозъка мигновено си пренарежда правилно буквите,но са нужни опити.
цитирай
3. анонимен - много забравяме
02.11.2012 16:35
Чете се почти перфектно, въпреки разместванията на отделните букви. Искам само да отбележа, че се научих да чета по този начин сравнително късно, като това не означава, че наученото в училище ми е било излишно и само ме е затормозвало. Не знам как сте стигнали до този извод, без да имате предвид определена алтернатива за обучение и сравнение. Това е принципът на "диагоналното" четене и съвсем не смятам, че го владеят всички. А на английски съм убеден, че ще звучи като "кой каквото си мисли, това чете". Поздрави.
цитирай
4. pitagorid - Правилно
02.11.2012 16:57
Може би се пошегувах, че това което сме учили в училище, е било излишно, но не е така. Образованието има решаващо значение, мозъкът да възприема по този начин текстовете. Човек който срича, няма да може да се справи успешно със задачата, макар да се счита за грамотен. Тази техника се усъвършенства с времето. Не напразно вестникарските колони са тесни. Дори нещо повече. Има хора които могат да четат изключително бързо, като движат погледа си отгоре на долу, без да проследяват целите редове. В тези случаи мозъкът възприема цели изречения и веднага разбира смисълът им.
цитирай
5. hopfen - Ха, ха, хо
02.11.2012 23:53
ако се вгледате без много да се "задълбочаавте":) ще откриете ту М.Тачър ту Б.Димитрова, за хубавия постинг:
Наздраве!
цитирай
6. ishchel - Незнам какво удивително вижда автора н а тази статия?
03.11.2012 13:08
за да се стигне до това автоматично , диагонално ,както го наричате четене е необходимо п ърво да се създадат трайни и устойчиви връзки в мозъка, а те се създават като се учи буквално как се пише думата. Диагоналното четене е възможно, само ако написаната дума е подплатена с осмислено от четящия съдържание. Т.е то се базира на опита. Бих казала - това е четене в контекст. Направете си друг опит - разместете буквите на текст от съвършено непознати думи - ще го прочетете ли бързо и как ще схванете съдържанието? Или пък дайте този текст на едно осемгодишно дете:)
цитирай
7. mariniki - уникално...
03.11.2012 17:38
особено това със снимката...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3343635
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930