Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 14:34 - Защо в Тираж №73 на Спорт тото 6/42 има 18 шестици?
Автор: pitagorid Категория: Политика   
Прочетен: 7371 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 17.09.2009 15:14


Скандалът в Българския спортен тотализатор набира сила. Тази сутрин имаше специално предаване по БНТ посветено на този скандал. Чух какви ли не мнения. Мнения уж на капацитети в бранша. Най-силно ме впечатли мнението на проф. Михаил Константинов. Той лично каза, че по принцип изтеглянето на еднакви числа в два последователни тиража, макар и малко вероятно е възможно и не би трябвало да се съмняваме в тото генератора. Но като се вземат предвид всички обстоятелства, при които може да стане някаква намеса в неговата работа, е необходимо все пак да се ревизира машината, начините по който се съхраняват топките, да се провери тяхното тегло и т.н. Но за факта, че в същият тираж има познати 18 шестици, като се има предвид, че в предишния няма нито една, ето това било много съмнително, защото според теорията на вероятностите, такова събитие можело да се случи веднъж на милиарди и дори по-рядко пъти. А две такива случайности вече практически са абсурдни. Всъщност скандалът се развихри именно около втория факт - 18 шестици. Такова е мнението и на почти всички журналисти и високопоставени лица. Защото те се базират на подобен инцидент в щата Небраска, където се е случило точно такова събитие, в два последователни тиража са се изтеглили еднакви цифри, но... в следващия тираж е имало ...само 1 шестица, а тук в България са огромното число 18.

Това е скандалът!

Аз искам да се опитам да обясня този скандален факт, защото макар да не съм експерт, все пак претендирам, че години наред съм се занимавал с човешката психология на тото маниаците и съм стигнал до редица заключения, които тепърва ще се опитват да установяват истинските "експерти". Тези които са чели моите публикации по тези въпроси знаят моята хипотеза, но за тези които не са запознати приканвам да разгледат следните мои постинги.

http://pitagorid.blog.bg/zabavlenie/2009/04/24/istini-zagadki-sueveriia-i-zablujdeniia-v-sport-toto-2.326567

http://pitagorid.blog.bg/zabavlenie/2009/04/26/zablujdeniiata-v-tototo-2.327270

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/07/syshtestvuva-li-pechelivsha-strategiia-v-igrite-na-sport-tot.345453

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/07/sport-toto-2-anatomiiata-na-edin-tiraj.345554

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/08/sport-toto-2-misteriiata-na-chislata-chast-1.345970

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/08/sport-toto-2-misteriiata-na-chislata-chast-2.346025

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/06/09/sport-toto-2-misteriiata-na-chislata-chast-3.346647 

http://pitagorid.blog.bg/biznes/2009/09/16/senzaciia-v-sportniia-totalizator.398438

Когато говорим за случайни събития трябва да разглеждаме въпросите свързани с тези събития по три различни начина.

- от математическа гледна точка

- от физическа гледна точка

- и от психологическа гледна точка

Математическата теория на вероятностите се базира на фундаментални идеални теоретически изходни условия. Там всичко е абсолютно точно и се базира на утвърдени зависимости и формули, които не подлежат на никакво съмнение. Всички комбинации, вероятности и така нататък са изчислени чрез тези формули при идеални условия.

Не така стоят въпросите със случайните събития от физическа гледна точка. В природата стават случайни събития, но върху тях влияят изключително много външни фактори и практически не е възможно да се изведат каквито и да било точни формули и затова физиците правят експериментални опити за да установят емпирични зависимости. Такива случайни събития например е падането на мълния или метеорит. Всяка машина може да претърпи авария по случаен начин и т.н. Например дори една автомобилна катастрофа е случайно събитие. А както се изказаха някои "експерти", вероятността България да стане Световен шампион по футбол е случайно събитие с приблизителна вероятност 1към 100000.

Тото генератора е нарочно създадена машина да генерира случайното събитие - Изтегляне по случаен начин N на брой топки с числа от M възможни. Погледнато математически, ако всички условия са идеални, ще имаме съвършена машина за генериране на случайни числа. Но все пак това е машина и върху нея влияят много външни условия и на практика идеални условия за съвършен генератор на случайни числа са изключени. Но!! Като се има предвид  непредсказуемостта на случайното събитие, което ще настъпи в генератора, на практика това е напълно достатъчно тази машина да се ползва за целите на числовите лотарии. Единствено човешка намеса отвън може да бъде причина тази машина да не работи по предназначението за което е създадена, а това вече навлиза в областта на криминалистиката, която трябва да установи има ли наистина такава външна човешка намеса. По този въпрос повече няма да коментирам и приемам предварително, че такава намеса НЯМА! Ако има, прокуратурата да си свърши своята работа.

Сега да видим как стоят нещата със случайните събития от човешка психологическа гледна точка. Точно в тази област съм се занимавал години наред и мога да кажа, че тук нещата са изключително сложни и непредсказуеми. Когато човек седне да си попълва фиш от тотото, всеки би си помислил, че той попълва числата по абсолютно случаен начин, почти по математически. ДА ама НЕ!! - както би казал един наш известен журналист в близкото минало. Хората имат ПРЕДПОЧИТАНИ числа с които играят и такива които не са предпочитани. За подробности виж статията ми "Спорт тото - Мистерията на числата - Част 3".

От там се вижда че най-предпочитаното число от участниците е числото 7. И това е феноменален факт без възражения. Освен това много хора играят с любимите си дати, а това означава, че много по-често се срещат числата от 1 до 31 отколкото тези над 31. Но това все още не е всичко. Има множество хора, които са суеверни и играят с числа, които смятат, че им носят щастие. Това са хора увлечени по астрологията и нумерологията. Но има и хора и то не малко, които базирайки се, че всяка комбинация е еднакво вероятна, играят комбинации, които като че ли противоречат на "здравата" логика. Човекът е способен да измисля какви ли не "хитрости" да надхитри останалите и с това да си донесе материални или морални облаги. Именно в основата на тези хитрости лежи и скандалния феномен, за който се вдигна толкова шум по медиите. ЗАЩО в ТИРАЖ №73 има 18 шестици.

Елементарно Уотсън, както ще каже Шерлок Холмс. Има много тото играчи, които следват следната стратегия. Попълват числа във фиша, точно копие на тези, които се изтеглени в предишния тираж. Ама аз дори не мога да разбера, защо на хората това изглежда странно и нелогично. Ами, то тази стратегия я има дори с апокрифните "учебници" как да играем тото. Ами тези играчи се надяват именно на нелогичното. Това е неоспорим факт, който може да се докаже безапелационно. В Спортния тотализатор се пазят  отрязъците на всички пуснати реално в играта фишове в продължение на 45 дни. След това тези фишове се унищожават. Какво пречи на тези които са заинтересовани да приберат бракуваните фишове и ръчно да проверят това мое твърдение. Абсолютно съм сигурен, че при всеки тираж има поне няколко дузини хора, които играят точно по тази стратегия. Нещо повече, при наличието на електронна база от данни, това пък може да стане много бързо и безпогрешно с помощта на компютър. Разберете! Това е много популярна "нелогична" стратегия, която се използва в България. За Небраска не съм сигурен. И като резултат ето ви този НЕВЪЗМОЖЕН според Теорията на Вероятностите феномен - 18 шестици. А знаете ли че има и други много често използвани стратегии. Например играта с шест последователни числа. ДА!! Това е много често използвана система. И като капак, най-често се играе комбинацията 1, 2, 3, 4, 5, 6. Допускате ли, че ако утре се изтегли точно тази комбинация, ще има поне 100 шестици. НЕ!! Жестоко се лъжете. Това отново ще предизвика още по-грандиозен скандал, но ще бъде неоспорим факт! Първо: Отново ще си задаваме въпроса: Защо са се изтеглили точно пък тези числа от 1 до 6? И Второто: Защо има такова космическа нашествие от шестици? И пак ще назначаваме правителствени комисии да правят проверки и нищо чудно да се стигне до закриването на Спортния тотализатор. А в действителност всичко си е в реда на нещата

Това е решението на загадката: "Защо в Тираж №73 на Спорт тото 6/42 има 18 шестици?"

Молба към модераторите;

Поради големия обществен интерес към темата моля да бъде включена към "Предпочитани"



Тагове:   спорт,


Гласувай:
4



1. flyco - ...
17.09.2009 14:48
Печалбата се изплаща на приносителя на фиша. Дори да има нещо гнило няма как да се докаже връзка между различните приносители на фишовете с шестици. Не дай Боже пък ако се докаже такава, ще разкатаят хората без причина.
цитирай
2. анонимен - машината
05.10.2010 18:47
А къде стои машината с която се тегли тото числата , би трябвало да е в сеиф и в банка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3342084
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930